logo tflogo uns
недеља, 07 април 2019 00:06

Унапређење инфраструктуре и услова рада

Унапређење инфраструктуре и услова рада на Технолошком факултету у Новом Саду, један је од актуелних пројеката који финансира Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност. Тим поводом покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, 05.04.2019. године био је у радној посети Технолошком факултету Нови Сад и упознао се са окончаним радовима на унапређењу енергетске ефикасности, као и са функционалним стањем целокупног објекта.

У години када обележава значајан јубилеј - 60 година од оснивања, Технолошки факултет, уводи новине у функционисању установе. Поред сталног улагања у научне пројекте, на ред су дошли и инфраструктурни радови, те је протеклих месеци на делу зграде, стара и дотрајала столарија, у потпуности замењена модерним ПВЦ прозорима. „Захваљујући средствима Секретаријата, урађена је комплетна замена прозора на једном спрату на којем се налазе лабораторије и канцеларије, што је изузетно важно, јер да би сви апарати који се користе у научно-истраживачке сврхе функционисали неопходно је обезбедити и одговарајуће услове за то", нагласила је Биљана Пајин, декан Технолошког факултета у Новом Саду. „У плану је издвајање средстава за ревитализацију студентских просторија и дигитализацију студентске службе“, рекао је секретар Милошевић и додао да ће Секретаријат свесрдно подржати и организацију научне конференције студената Технолошког факултета, као и обележавање јубилеја – 60 година од оснивања Технолошког факултета у Новом Саду.

Према речима секретара Милошевића Технолошки факултет представља једну од најеминентнијих научно-истраживачких институција високог образовања на Универзитету у Новом Саду. „Овде се очитује оно што је у правом смислу речи и квантитет и квалитет, али и континуитет, а то посебно доказује научноистраживачка делатност. Оно што говори о квалитету научног, а тиме и наставног процеса, заправо говори о квалитету људског потенцијала. Могу да кажем да је велико задовољство доћи и видети оне који стварају у науци, али и брину о инфраструктури. Ту смо да помогнемо пре свега по питању енергетске ефикасности. Али оно што је у години јубилеја врло важно да покажемо, јесте да подржавамо научно стваралаштво професора али и студената", истиче Милошевић.

Декан Факултета проф. др Биљана Пајин је нагласила да се сарадња са Секретаријатом огледа и кроз подршку пројектима који се реализују на Факултету, а без којих би било тешко остварити сјајне научне идеје, јер су истраживања увек доста скупа. Проф. др Биљана Пајин је истакла да је Покрајински секретаријат помогао и процесу дигитализације на Технолошком факултету, донирајући два инфо портала, који олакшавају студентима проток информација о испитима, раду студентске службе и осталим важним темама. Што се даљег напретка тиче, сви су сагласни да би се требало фокусирати на примену научних истраживања у привреди, на чему ће се у будућности више радити. „Технолошки факултет образује студенте у различитим областима, од прехрамбеног, фармацеутског и хемијског инжењерства, преко инжењерства материјала до биотехнологије, а свака ова област заслужује да нађе своје место у научном смислу и у сарадњи са привредом“, рекла је декан Пајин.