logo tflogo uns
  • Насловна
  • О нама
  • Вести
  • Градоначелник Новог Сада примио стипендисте НИС-а са универзитета у Руској Федерацији
понедељак, 02 септембар 2019 13:32

Градоначелник Новог Сада примио стипендисте НИС-а са универзитета у Руској Федерацији

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, приредио је у Градској кући у Новом Саду свечани пријем за стипедисте компаније НИС који студирају или су своје студије завршили у Руској Федерацији. Стипендисте је, поред градоначелника Новог Сада, примио и Вадим Смирнов, заменик генералног директора Нис-а. Састанку је присуствовао и проф. др Драган Говедарица, продекан за наставу Технолошког факултета Нови Сад, који учествује у сарадњи са руским Универзитетима.

Пријем је уприличен за студенте који су пореклом из Новог Сада, а који су добили шансу да се путем стипендија НИС-а, кроз корпоративни програм „Енергија знања“, школују у иностранству и након школовања своју каријеру започну у једној од највећих компанија у Србији.

«Данас у Градској кући показујемо пример добре праксе кроз синхронизовано функционисање образовања и привреде. Дешавају се промене на боље, јер „наша памет“ више не одлази у друге државе, већ захваљујући подршци привреде и нашег Универзитета у Новом Саду, најбољи студенти завршавају најпрестижније факултете у иностранству и враћају се у Србију, у Нови Сад, да раде. Сада заједно са компанијом НИС и Технолошким факултетом у Новом Саду, представљамо четворо од 18 студената, које је ове школске године стипендирао НИС и који су се школовали на више универзитета у Руској Федерацији. Честитам им на успеху и на томе што ће, као Новосађани, остати да раде у свом граду по завршетку студија. Поносни смо на наше суграђане и желимо да видимо још више наше омладине да се школује на најбољим факултетима у свету, и да затим долазе у Србију да живе и раде. Они су гарант да ће овај град и држава имати сигурнију и извеснију будућност», рекао је градоначелник Милош Вучевић и похвалио сарадњу са компанијом НИС и са Технолошким факултетом, са којим Град Нови Сад има одличну сарадњу и на пољу привлачења инвестиција.

Компанија НИС, путем програма „Енергија знања“, стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 90 студената, од чега је за студирање на престижним руским универзитетима додељено 30 стипендија. Прва генерација НИС стипендиста у Руској Федерацији дипломирала је прошле године и њих осморо су већ део НИС-овог тима. Ове године дипломирало је још 18 НИС стипендиста и осим шесторо који школовање настављају на мастер студијама у Русији, остали од септембра почињу да раде. Сви стипендисти НИС-а након завршетка основних или мастер студија добијају запослење у компанији.