logo tflogo uns
петак, 15 мај 2020 18:46

Проф. др Биљана Шкрбић добитница признања „Милутин Миланковић“ за 2019. годину

Добитница Покрајинског признања у области науке „Милутин Миланковић“ за 2019. годину је др Биљана Шкрбић, редовни професор на Технолошком факултету Нови Сад Универзитета у Новом Саду, објављено је на сајту Покрајинске владе 13. маја 2020. године. Одлуку о додели овог престижног признања једногласно је донела Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања.

У образложењу за доделу Награде посебно је истакнуто да је професорка Шкрбић остварила изузетне доприносе у науци, те да је водећи истраживач на Технолошком факултету, са највећом научном продукцијом. Као руководилац већег броја међународних и билатералних пројеката, али и члан управљачких одбора међународних конзорцијума, успоставила је значајну сарадњу између матичног факултета и многих престижних високошколских установа и научноистраживачких института у свету, промовишући технолошке науке на међународном нивоу.

Др Биљана Шкрбић, која је редовни професор Универзитета у Новом Саду од 1996. године, предложена је за доделу Покрајинског признања „Милутин Миланковић“ нарочито због њеног доприноса угледу и препознатљивости Технолошког факултета и Универзитета у Новом Саду на међународном нивоу, првенствено у области интердисциплинарног приступа заштити животне средине и анализи загађујућих једињења. Предлог за доделу признања поднеле су проф. др Лидија Јеврић и проф. др Гордана Ћетковић.

Поред одлуке о додели признања у области науке, Комисија за доделу покрајинске награде и покрајинских признања такође је једногласно одлучила да Покрајинско признање у области уметности „Павле Јовановић“ буде додељено драмској уметници Мири Бањац, коју су предложили Српско народно позориште и Стеријино позорје.

На предлог Комисије, којом је председавао професор Универзитета у Новом Саду др Ненад Крстић, у складу са Наредбом о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору, Покрајинска влада је на данашњој седници донела одлуку да се покрајинска признања у области науке и уметности доделе на Свечаној академији 25. новембра 2020. године, када ће бити додељена и покрајинска признања из области културе, образовања, привреде, спорта и равноправности полова, као и Награда Аутономне покрајине Војводине „Михајло Пупин“.

Текст и фотографија преузети са http://www.uns.ac.rs/