logo tflogo uns
среда, 06 децембар 2023 11:48

Др Вањи Влајков награда Привредне коморе Србије

Привредна комора Србије наградила је традиционалним годишњим признањима најбоље докторске дисертације са оригиналним научним доприносима од изузетног значаја, са фокусом на решењима примењивим у привреди. Међу овогодишњим лауреатима је и др Вања Влајков, научна сарадница на Катедри за биотехнологију са радом под називом „Развој технологије производње агенаса биолошке контроле токсигених изолата рода Аспергиллус”.
Дисертација је реализована под менторством проф. др Јоване Граховац у оквиру пројекта БиоСолАфла, који је финансиран кроз програм Промис од стране Фонда за науку, а за циљ је имала развој одрживог биопроцесног решења за производњу препарата ефикасног у сузбијању афлатоксигених плесни. Истраживања обухваћена оквирима дисертације креирана су са тежњом за проналаском биотехнолошког одговора на један од водећих изазова данашњице у домену пољопривредне делатности и безбедности хране.
Кроз целокупни ток истраживања дефинисани су кључни елементи биотехнолошког поступка добијања ефикасног микробиолошког биопестицида као неопходан предуслов за имплементацију решења у условима индустријске производње и комерцијализацију препарата. Научни допринос рада потврђен је кроз 8 радова у врхунским и истакнутим међународним часописима, а применљивост у привреди доказана кроз остварене кораке ка трансферу технологије.