logo tflogo uns
четвртак, 09 фебруар 2023 14:24

Надоградња постојећих аналитичких инструмената

 

Надоградња постојећих аналитичких инструмената кроз пројекат TwiNSol-CECs

У складу са планираним активностима на TwiNSol-CECs пројекту извршене су веома значајне и вредне надоградње постојећих хроматографских инструмената на Технолошком факултету Нови Сад, чиме је омогућено проширење обима анализа загађујућих супстанци укључујући и једињења од посебног значаја (енгл. Compounds of Емергинг Concerns, CECs).
Набављен је софтвер “Thermo Scientific™ Compound Discoverer™” за обраду података генерисаних на високопритисном течном хроматографу повезаним са високорезолуционим масеним анализатором на бази Orbitrap технологије (Accela UHPLC-Exactive, Thermo Fisher Scientific) заједно са одговарајућим рачунаром са два монитора чије хардверске и софтверске карактеристике омогућавају веома брзу обраду података. Софтвер нуди могућност циљане и нециљане анализе података у циљу идентификације једињења и њихових деградационих продуката малих молекулских маса међу њима и CECS-једињења. Софвер се састоји из свеобухватне интегрисане базе података (mzCloud, ChemSpider, и др.), алатки за статистичку обраду података и њихову презентацију. Према подацима дистрибутера, који је одржао и уводну обуку у вези коришћења софтвера, ово је први овакав софтер купљен и инсталиран у Србији.
Додатно, постојећи гасни хроматограф (Agilent 7890B) са масеним анализатором (Agilent MSD 5977A) са инсталираним аутоматским инјектором за инјектирање екстраката узорака у течном агрегатном стању, уношење испарљивих једињења из течних и чврстих узорака помоћу статичког “headspace” и микро-екстракције на чврстој фази надограђен је пиролизером- Pyrola® 2000. Ово је први Pyrola пиролизер у Србији, који нуди могућност квалитативне и квантитативне анaлизе не само лако испарљивих једињења присутних у различитим матриксима (синтетички и природни полимери, папир, угаљ, текстил, итд.) већ и анализу теже испраљивих једињења без временски захтевне припреме узорака пре-инструменталне анaлизе. Пиролизер нуди могућност рада при различитим условима (термална десорпција, секвенцијална пиролиза, фракциона пиролиза и пиролиза површинског слоја узорка). Обуку чланова TwiNSol-CECs тима за рад на пиролизеру повезаном на постојећи гасни хроматограф са масеним анализатором извршила је Helena Jönsson из PYROLab (Lund, Sweden).
У оквиру TwiNSol-CECs пројекта, ове надоградње ће интензивирати научну сарадњу са партнерским институцијама, Институтом за процену животне средине и истраживање вода (IDAEA) Високог савета за научна истраживања (CSIC) из Барселоне, Шпанија, и Факултетом природних наука и технологије NOVA Универзитета у Лисабону, Португал, и омогућити увођење скрининг анализе CECs-једињења у узорцима из животне средине, као и анализу микропластике и биоматеријала, попут биоугља итд.
Више информација пронађите на сајту пројекта http://www.twinsol-cecs.com/