logo tflogo uns
уторак, 29 новембар 2022 11:27

Радионица „Функционални прехрамбени производи“

У Плавој сали Технолошког факултета Нови Сад, 25. новембра 2022. године, одржана је радионица под називом „Функционални прехрамбени производи“, за ученике 4. разреда Техничке школе „Павле Савић“ из Новог Сада, смера Прехрамбени техничар, у пратњи наставница Драгане Стричевић, Мирјане Божић и Биљане Јовановић.
Присутне је поздравила проф. др Биљана Пајин, декан Факултета и руководилац пројекта у оквиру којег је одржана радионица, као и проф. др Зита Шереш, продекан за науку и учесник на пројекту. Радионици су присуствовали и студенти 4. године смера Инжењерство угљенохидратне хране, као и колеге из привреде, из компанија Јаffа, BFF, Sunoko, EUGEN Chocolate, Danibius и PIP.
У оквиру радионице су одржане презентације др Јоване Петровић „Природни извори биоактивних компоненти“, др Иване Лончаревић „Нискоенергетски функционални производи“ и др Николе Маравића „Природни заслађивачи у функционалним производима“, а затим је организован обилазак лабораторија на Катедри за инжењерство угљенохидратне хране.
Радионица је састaвни део активности у оквиру пројекта „Стварање нових функционалних, прехрамбених производа трансфером знања између научно-истраживачких организација и малих произвођача хране, о значају стварања нових функционалних прехрамбених производа и њиховој улози у исхрани младе популације у Републици Србији“ који финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за аграрна плаћања.