logo tflogo uns
понедељак, 27 јун 2022 13:14

Успех студената Технолошког факултета на такмичењу Екотрофелија

У петак, 24. јуна, у просторијама Научно-технолошког парка у Београду, одржано је 10. национално студентско такмичење Екотрофелија, за најиновативнији еколошки прехрамбени производ.

На јубиларном 10. националном такмичењу Екотрофелија учествовало је шест тимова студената , од којих чак три са Технолошког факултета Нови Сад. Победу је однела екипа Rooftop коју су формирали студенти Акедемије струковних студија из Београда. Њихов екструдирани снек производ од безглутенских житарица и тропа цвекле под називом Crunchyz, према процени жирија најбоље ће презентовати нашу земљу на такмичењу Ekotrophelia Europe које ће се одржати 16. и 17. октобра ове године у Паризу.

Друга позиција припала је једном од три тима са Технолошког факултета Нови Сад, под именом ProTeam, за десертни високопротеински производ ProteWin, освежавајућег воћног укуса на бази протеина из алтернативних извора.

Треће место поделиле су екипа AlgoRitam — са Технолошког и Природно-математичког факултета у Новом Саду — за слану ужину Boostix, која се састоји намаза обогаћеног прахом микроалге спирулина и крекера, и екипа Зелени старт коју су оформили студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Њихова идеја била је да тржиште освоје освежавајућим напитком WIN на бази млечног пермеата са додатком матичног сока од јабуке, екстракта нане и лимунске киселине, који доприноси ефекту високе хидратације.

У узбудљивом надметању учествовали су и студенти Технолошког факултета у Лесковцу, који припада Универзитету у Нишу. Назив њиховог тима, али и производа био је Мали зов, а односио се на кефир са додатком праха зове и тропа малине. Трећа група студената са Технолошког факултета Нови Сад наступила је под именом Green Team и осмислила је Greengerbread — фини пекарски производ на бази полбе, са додатком биљних сировина.