logo tflogo uns
среда, 03 новембар 2021 22:05

Посета студената фабрици VINEX ETIL Д.О.О.

У петак, 29. октобра 2021. у оквиру наставе из предмета Технологија биоетанола, а у пратњи предметног наставника проф. др Весне Вучуровић и техничарке Отилије Милановић, студенти четврте године студијског подручја Прехрамбена биотехнологија Технолошког факултета Нови Сад, имали су прилику да се детаљно упознају са индустријском производњом биоетанола у фабрици VINEX ETIL D.O.O. у Лукићеву, код Зрењанина.

Захваљујући љубазности власника фабрике господина Горана Илића, студентима је омогућено да се упознају са целокупним процесом производње у овом предузећу. Такође, захваљујући љубазности, стручности и залагању тех. директора Николе Рашића, инж. технологије Невенке Лаловић, машинског инж. Дарка Вишковића и дипл. инж. технологије Слободана Maјсторовића, током посете студенти су имали прилику да се упознају са свим појединачним фазама процеса производње биоетанола, као и са радом у погонској лабораторији у којој су видели методе и уређаје којима се анализирају и прате параметри квалитета сировина, међупроизвода и производа, као и параметри процеса производње.

За студенте је ово била јединствена прилика да виде изградњу и конструкцију новог дестилеријског погона у којем ће бити обезбеђена “зелена”, односно еколошка биотехнологија.