logo tflogo uns
четвртак, 01 јул 2021 10:18

Друго место на такмичењу ECOTROPHELIA 2021. тима са Технолошког факултета

  1. јуна 2021. године у Научно-технолошком парку Београд одржано је девето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – ECOTROPHELIA Србија 2021. На такмичењу је учествовало седам тимова студената са неколико универзитета и академија високих струковних школа.

Тим студената са Технолошког факултета Нови Сад и ПМФ-а Универзитета у Новом Саду, IceTeam, освојио је друго место са производом ,,EcoFreeze“- сладолед на бази хербалне и воћне прашине која представља секундарни производ из индустрије филтер чаја. Студентски тим су чинили: Слађана Кривошија, Мирјана Сулејмановић, Сара Ђоковић и Даница Божовић, са смера Фармацеутско инжењерство, Зорана Жугић са смера Еко-енергетско инжењерство и Ненад Бојанић са смера Прехрамбена биотехнологија ТФНС, те двоје студената са Катедре за гастрономију ПМФ-а, Тамара Стошић и Велибор Ивановић. Студентски тим је свој производ развио под меторством Сенке Видовић са Катедре за биотехнологију и фармацеутско инжењерство ТФНС и Гоpана Радивојевића са Катедре за гастрономију ПМФ-а.

Такмичење се организује у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије, у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета "Храна за будућност", под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и уз вишегодишњу подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (UNDP), Научно - технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подрску и партнерство са Case Study Club-ом Факултета организационих наука Универзитета у Београду.