logo tflogo uns
понедељак, 21 јун 2021 12:10

Анализа слике у Лабораторији за испитивање материјала у културном наслеђу

У петак, 18. јуна 2021. године, у Лабораторији за испитивање материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету Нови Сад, вршено је испитивање слике, и сниман материјал у сарадњи са господином Илијом Губићем који је три године живео и радио у Руанди. 

У питању је слика „Човек под маском“, руандског аутора Ги Карангва Омеге, који је први руандски сликар који је сликао на платну, али нема података о томе какве је боје и платно користио у том периоду.

Снимање је урадила колегиница др Андреа Палашти са Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Руанда ни данас нема архив, а тек је 2018. године отворен Музеј уметности Руанда. У време кад је стварао Ги Карангва Омега, нису постојале продавнице у којима би се могао набављати сликарски материал нити је функционисало неко уметничко удружење или галерија, тако да не постоји траг о материјалима које је Карангва тада користио.

У Руанди постоји само један музеј уметности и нема факултета за било коју од уметности; сви који се баве сликарством или другим уметностима су самоуки. Не постоји ни институција која би се бавила анализама, рестаурацијом, конзервацијом, итд, тако да је Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету Нови Сад, урадила анализу материјала од којих слика израђена, а конзерватори из Покрајинског завод ће урадити њену конзервацију.