logo tflogo uns
понедељак, 01 април 2019 14:02

Посета фабрици чоколаде „Eugen Chocolate“

Ученици треће и четврте године гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, 20.03.2019. године посетили су фабрику чоколаде Eugen Chocolate у Гложану и упознали се са технологијом прављења омиљеног слаткиша у организацији Катедре за инжењерство угљенохидратне хране Технолошког факултета Нови Сад.

Посета фабрици чоколаде Eugen Chocolate организована је на принципу радионице за средњошколце кроз коју су имали прилику да се упознају са процесом производње чоколаде, сировинама и опремом која је потребна, као и свим условима које је потребно испунити да би се добила укусна чоколада. Поред тога, учесници радионице из гимназије „Јован Јовановић Змај“ имали су прилику и да дегустирају различите чоколаде у сврху сензорске оцене.

Средњошколце су приликом посете дочекали проф. др Александар Фиштеш, шеф Катедре за инжењерство угљенохидратне хране на Технолошком факултету Нови Сад, мр Петар Јовановић, сувласник Eugen Chocolate д.о.о. Гложан, који је основне и магистарске студије завршио на Технолошком факултету Нови Сад, др Ивана Лончаревић, асистент са докторатом и Тамара Крстић, менаџер за односе са јавношћу и маркетинг Технолошког факултета Нови Сад.

У самом погону фабрике чоколаде средњошколци су били подељени у три групе, од којих је прва имала прилику да од сувласника фабрике мр Петра Јовановића чује све о сировинама и поступку производње квалитетне чоколаде. Проф. др Александар Фиштеш, шеф Катедре за инжењерство угљенохидратне хране, представио је средњошколцима поступак производње чоколаде у погону, као и који су све кораци потребни у поступку како би се добила квалитетна чоколада. Неки ученици, опробали су се и у самој производњи, али ипак свима је најдражи део радионице ипак био са др Иваном Лончаревић, која их је упознала са поступком сензорске оцене. У поступку сенорске оцене гимназијалци су оцењивали пет различитих врста чоколаде, а поред тога имали су прилику да испробају и друге врсте чоколаде из асортимана компаније Eugen Chocolate.

Посета фабрици „Eugen Chocolate“ д.о.о. Гложан, као и радионица која је одржана приликом ове посете, организовани су током марта месеца који смо посветили инжењерству угљенохидратне хране са темом месеца „Dolce Vita / Сладак живот“, а у оквиру обележавања 60 година постојања Технолошког факултета Нови Сад

.