logo tflogo uns
понедељак, 08 април 2024 11:33

Посета др Ирине Саприкине, истраживача са Руске академије наука

У периоду од 26. до 29. марта 2024. године, у радној посети Технолошком факултету, боравила је др Ирина Саприкина, историчар и археолог. Виши је научни сарадник Института за археологију Руске академије наука (Москва, Руска федерација), у Одељењу за очување археолошког наслеђа. Њена истраживачка интересовања покривају различите области као што су археометрија, обрада обојених метала, античке легуре и метали, техника и технологија.
У сарадњи са Технолошким факултетом и Музејом Војводине вршена су испитивања састава бронзаних предмета из 1. века Н. Е. са подручја АП Војводине, рендгенском флуоресценционом спектроскопијом (XRF), а резултати анализа ће бити део опширне заједничке студије чланова Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу (др Снежана Вучетић, ванредни професор и др Бојан Миљевић, виши научни сарадник), са колегама археолозима из Србије (Станко Трифуновић) и Русије (др Ирина Саприкина).
Чланове истраживачког тима је испред руководства Технолошког факултета Нови Сад примио проф. др Јарослав Катона, продекан.