logo tflogo uns
петак, 23 фебруар 2024 11:24

Технолошки факултет у посети Гимназији ,,Светозар Марковић” Нови Сад

У уторак, 20. фебруара 2024. године, матурантима Гимназије ,,Светозар Марковић” у Новом Саду су представљени студијски програми и модули на Основним академским студијама на Технолошком факултету.
Доц. др Никола Маравић је упознао ученике са условима уписа на Технолошки факултет и представљајући све студијске програме, нагласио јединственост сваког смера. Доц. др Јелена Лубура је представила смер Хемијско-процесно инжењерство објашњавајући основне појмове који се користе у хемијском инжењерству као што су моделовање, симулација и пројектовање. Др Маја Буљовчић, асистент, упознала је матуранте са смером Нафтно-петрохемијско инжењерство и представила активности које могу да очекују током студија.
Проф. Ђуришић-Младеновић је кратко представила елементе тзв. „троструке планетарне кризе“ са посебним освртом на могућу улогу дипломираних инжењера технологије у решавању проблема загађења животне средине и климатских промена, наглашавајући значај развоја нових технологија за обраду отпадних вода за потребе уклањања загађујућих супстанци од посебног (емергентног) значаја, што је предмет европског пројекта TwiNSol-CECs, којим руководи Технолошки факултет Нови Сад (www.twinsol-cecs.com), као и производње алтернативних биогорива, која су предмет изучавања, између осталих тема и предмета, у оквиру смерова Нафтно-петрохемијско инжењерство и Еко-енергетско инжењерство.