logo tflogo uns
уторак, 30 јануар 2024 11:23

Министар др Беговић у посети Технолошком факултету Нови Сад

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација, на челу са министром др Јеленом Беговић, посетила је Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и састала се са руководством Факултета.
"Један од примарних циљева даљег рада Министарства науке, технолошког развоја и иновација је да кроз договор са деканима побољшамо положај истраживача на факултетима. Желимо да рад на универзитетима и факултетима буде примамљивији и да постоје бољи услови рада", рекла је министарка др Јелена Беговић.
Декан Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Биљана Пајин, истакла је приликом састанка са министарком др Беговић, да су на овом факултету поносни на број објављених радова и на број пројеката које реализују. “Истакла бих значај Хоризонт Европа пројекта TwiNSol-CECs , чија је вредност милион и по евра. Како је ово твининг пројекат, морам да поменем да смо остварили изванредну сарадњу са научницима из Шпаније и Португалије, а да је циљ на коме заједнички радимо заштита животне средине, са посебним освртом на емергентне загађујуће супстанце у површинским водама”, истакла је проф. др Пајин, додавши да су покрајински и национални пројекти такође од великог значаја за развој науке на овом факултету.
Састанку је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. ,,Можемо бити поносни на оно што радите, имате заиста добре научнике и организован тим”, рекао је он овом приликом, а навео је и да је потребно обратити већу пажњу на број студената који уписује студије на инжењерским факултетима.
Поред упознавања са радом Факултета и тренутним пројектима на којима раде, руководство Технолошког факултета информисало је делегацију Министарства о плановима и стратегијама за будући период. Било је речи о могућностима у вези са сарадњом са привредом, као и о бенефитима које овај тип сарадње носи, посебно када је реч о стручњацима који се баве технологијом и технолошким развојем.