logo tflogo uns
понедељак, 11 март 2024 13:02

Изложба „Еко-логична скулптура“

У Галерији Академије уметности, у понедељак, 26. фебруара 2024. године, отворена је изложба „Еко-логична скулптура“, на којој су представљени радови настали су као резултат истоименог пројекта реализованог у сарадњи Академије уметности и Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду. Пројекат је покренут на основу дугогодишње успешне сарадње Катедре за инжењерство материјала Технолошког факултета и Катедре за вајарство Академије уметности, у оквиру специјалистичких студија Скулптура у теракоти. Ова сарадња је базирана на тежњи да се побољшају својства материјала теракоте и прилагоде за употребу у домену скулптуре у односу на специфичне захтеве проблематике којима се студенти баве.
Пројекат „Еко-логична скулптура“ заснива се на идеји сарадње уметности и науке кроз истраживање могућности употребе индустријског отпада за израду скулптуре у теракоти. Током истраживања коришћени су црвени муљ (индустријски отпад који настаје као нуспродукт производње алуминијума и који је као такав изузетно токсичан) и различите врсте летећег пепела, чијим додавањем глини настају нови ликовни квалитети, који се нарочито огледају у богатству текстуре дела која су рађена традиционалним вајарским техникама.
У пројекту су учествовали професори и студенти Вајарства Академије уметности и Инжењерства материјала Технолошког факултета. Овакав вид сарадње изузетно је значајан, јер интердисциплинарни приступ на ком се заснива представља један од основних елемената будућег развоја како уметности, тако и науке о материјалима.
Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку делатност.