Мобилност и Erasmus+

Објављено у Erasmus+ Штампа

Erasmus+ је програм Европске уније намењен финансирању пројеката, партнерстава, догађаја и мобилности у области образовања и обука, младих и спорта. Програм Erazmus + покрива период 2014-2020.

Како ће трајати до 2020. године, Erasmus+ нема само могућности за студенте. Спајањем седам претходних програма у овај, дају се могућности за учешће у програм широком спектру појединаца и организација.

Ко може да учествује?

Erasmus+ је отворен за многе појединце и организације, иако подобност варира од једне акције до друге и од једне земље до друге.

Појединци могу учествовати у многим акцијама које финансира Erasmus+, иако ће већина морати да учини преко организације који учествују у програму. Подобност појединаца и организација зависи од земље у којој су основане.

Земље које испуњавају услове су подељене у две групе, програмске земаље и земаље партнери. Иако програмске земље имају право на све акције Erasmus+, земље партнери само могу учествовати у неким акцијама, и подлежу одређеним условима.

Више информација о подобности доступно је на wеб страницама за одређене могућности (како за појединце и организације), као и у Водичу програма.

Кључне бројке Erasmus+ (2014-2020)
- укупан буџет: 14,7 милијарди €.
- Поред тога, 1,68 милијарде € за акције финансирања са трећим земљама (партнерским земљама) су доступне преко екстерних акција буџета ЕУ.

Актуелно:

Конкурс за ЕРАСМУС+ мобилности ради обављања стручне праксе

Конкурс је отворен до 21. јануара 2022. године.
Трајање одобрених мобилности је два месеца, а период реализације је фебруар-април 2022. године.
У току трајања конкурса, а у циљу подношења потпуне документације, потребно је да заинтересовани кандидати пронађу компанију или организацију у једној од програмских земаља, која је спремна да у периоду фебруар-април 2022. године буде домаћин Ерасмус+ праксе и да предвиђена пракса буде у складу са студијским програмом кандидата и одобрена од стране матичног факултета.

Постоје три различита вида студентске праксе које подржава програм Еразмус+:

  1. Студентске праксе интегрисане у план и програм (које су део студија)
  2. Добровољне студентске праксе (нису обавезне за студије, али се признају у додатку дипломи)
  3. Студентске праксе за студенте који ускоро дипломирају (пракса мора бити обављена најкасније годину дана после завршених студија, док учесници мобилности морају имати статус студената у фази пријављивања за овај тип мобилности)
Отвори линк
Нови обрасци за Erasmus+ Отвори линк