Prof. dr Bilјana Škrbić dobitnica priznanja „Milutin Milanković“ za 2019. godinu

prof dr biljana skrbic

 

Dobitnica Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2019. godinu je dr Bilјana Škrbić, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu, objavlјeno je na sajtu Pokrajinske vlade 13. maja 2020. godine. Odluku o dodeli ovog prestižnog priznanja jednoglasno je donela Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

U obrazloženju za dodelu Nagrade posebno je istaknuto da je profesorka Škrbić ostvarila izuzetne doprinose u nauci, te da je vodeći istraživač na Tehnološkom fakultetu, sa najvećom naučnom produkcijom. Kao rukovodilac većeg broja međunarodnih i bilateralnih projekata, ali i član upravlјačkih odbora međunarodnih konzorcijuma, uspostavila je značajnu saradnju između matičnog fakulteta i mnogih prestižnih visokoškolskih ustanova i naučnoistraživačkih instituta u svetu, promovišući tehnološke nauke na međunarodnom nivou.

Dr Bilјana Škrbić, koja je redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu od 1996. godine, predložena je za dodelu Pokrajinskog priznanja „Milutin Milanković“ naročito zbog njenog doprinosa ugledu i prepoznatlјivosti Tehnološkog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu na međunarodnom nivou, prvenstveno u oblasti interdisciplinarnog pristupa zaštiti životne sredine i analizi zagađujućih jedinjenja. Predlog za dodelu priznanja podnele su prof. dr Lidija Jevrić i prof. dr Gordana Ćetković.

Pored odluke o dodeli priznanja u oblasti nauke, Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja takođe je jednoglasno odlučila da Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ bude dodelјeno dramskoj umetnici Miri Banjac, koju su predložili Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje.

Na predlog Komisije, kojom je predsedavao profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić, u skladu sa Naredbom o zabrani okuplјanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela odluku da se pokrajinska priznanja u oblasti nauke i umetnosti dodele na Svečanoj akademiji 25. novembra 2020. godine, kada će biti dodelјena i pokrajinska priznanja iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede, sporta i ravnopravnosti polova, kao i Nagrada Autonomne pokrajine Vojvodine „Mihajlo Pupin“.

Tekst i fotografija preuzeti sa http://www.uns.ac.rs/

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates