Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta "Energija je svuda oko nas"

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas" koja je održana 23. januara 2020. godine, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine, uručene su nagrade najuspešnijoj osnovnoj i srednjoj školi u Vojvodini.
Na svečanoj manifestaciji, koja je počela himnom „Energija je svuda oko nas” u izvođenju hora Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada, dodeljene su nagrade najboljim školama koje su aktivno učestvovale u ovom projektu – OŠ „Đura Jakšić” iz Kaća i Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” iz Novog Sada. Ostale nagrade dodeljene su đacima s najboljim literarnim radovima, likovnim radovima, multimedijalnim prezentacijama i maketama na temu obnovljivih izvora energije.
„Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po deseti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2019. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, Tehnološkog fakulteta Novi Sad i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i građevinske firme "Simprolit".
Prisutne je u ime domaćina pozdravio Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se nakon pozdravne reči domaćina, obratili prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad, akademik Milan Dević, ispred građevinske kompanije „Simprolit“ i prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta.
„Ove godine prijavilo se više od osamdeset vaspitno-obrazovnih ustanova. Neki će reći da je to mali, a neki da je to dovoljan broj učesnika. Apelujem na to da se sledeće godine prijavi još više učesnika, da se uključe u borbu za našu planetu. Velika prednost jeste slobodno vreme koje učenici kvalitetno iskoriste kako bi saznali šta su obnovljivi izvori energije. Veoma mi je drago što u okviru ovog projekta učestvuju i naši najmlađi, jer je vaspitanje i obrazovanje za racionalno korišćenje energije efikasnije ako se počne od najranijeg doba.“ – izjavio je Milan Kovačević, pozdravljajući učesnike u holu Pokrajinske vlade. Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije: „Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. Manifestacija, u koju su uključeni učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.“
Prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad naglasila je da su ovakve manifestacije od velikog značaja ne samo za mlade već i za širu javnost. „Tehnološki fakultet Novi Sad kao jedan od najstarijih Fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prepoznao je značaj ove manifestacije s obzirom da se i naša duga tradicija temelji takođe na energiji, ali na energiji znanja, energiji nauke, energiji istraživanja i energiji mladih tj. naših studenata, to su energije koje pokreću Tehnološki fakultet, a sigurna sam da su neke od njih pokrenule i sve ovde danas da daju svoj doprinos podizanju svesti o važnosti očuvanja energije. Energija znanja verujem da je jedan od osnovnih pokretača razvoja i napretka društva, te i rezultati koji proizilaze i takve energije moraju biti nagrađeni. To je još jedan od razloga što smo deo ove manifestacije. Kroz nagrađivanje osnovaca i srednjoškolaca, kao i njihovih mentora, želimo da podstaknemo širenje ovakve energije i motivišemo ih da nastave da ulažu u svoje znanje, sposobnosti, ali i da razvijaju osećaj društvene odgovornosti.“
Nagrade koje su obezbedili Tehnološki fakultet Novi Sad, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Simprolit, dodeljene su najboljim učenicima i mentorima u svim kategorijama. Na kraju, dodeljene su i zahvalnice Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike kao nosioca projekta „Energija je svuda oko nas", Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Tehnološkom fakultetu Novi Sad, Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i građevinskoj firmi "Simprolit".

Spisak dobitnika možete videti na ovom linku.

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates