Preko 100 srednjoškolca na radionicama TF

Na Tehnološkom fakultetu Novi Sad 19. i 20.09.2019. godine održane su radionice kojima je prisustvovalo preko 100 učenika iz gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, „Svetozar Marković“ i „Isidora Sekulić“, kao i iz tehničke škole „Pavle Savić“.
Kroz nekoliko radionica srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa studijskim područjima Hemijsko – procesno inženjerstvo i Eko – energetsko inženjerstvo koje se izučavaju na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, a kojima je u okviru obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada Fakulteta posvećen mesec septembar.
Radionice koje su realizovane 19.09.2019. godine na Tehnološkom fakultetu Novi Sad organizovane su kao tri celine kroz koje su srednjoškolci imali priliku da se bliže upoznaju sa studijskim područjem Hemijsko – procesno inženjerstvo koje se izučava na Tehnološkom fakultetu Novi Sad i predstavlja jedno od veoma interesantnih područja koje ima široku primenu u industriji.
HePI mobil radionica izazvala je najveće interesovanje srednjoškolaca, s obzirom da je zahtevala aktivno učešće srednjoškolaca u projektovanju autića koji za pokretanje i zaustavljanje koristi reaktore u kojima se odigravaju hemijske reakcije, ali i takmičarski duh među srednjoškolcima da budu što precizniji u određivanju razdaljine koju će preći njihov autić.
Kako izgleda tok vode kroz cevi prikazano je jednostavnim eksperimentom tokom radionice „Oboji me – umetnost vizualizacije“ gde su srednjoškolci bili u prilici da vide šta se dešava u cevi dok voda protiče odnosno kako izgleda polje proticanja i zašto je to bitno za hemijsko inženjerstvo.
Radionica „Tehnolog štediša - suši i reguliši“ imala je za cilj da na modelu sušenja, otkrije srednjoškolcima mikrosvet u kome živi tehnolog, odnosno da prikaže srednjoškolcima kako se pravilnim izborom modernih tehnologija može uspešno optimizovati svaki proces proizvodnje, tako da štedi vreme, energiju, zaštititi tehnologa i očuva životnu sredinu.
Kroz radionicu koja je održana 20.09.2019. godine učenici srednjih škola imali su priliku da se bliže upoznaju sa studijskim područjem Eko – energetsko inženjerstvo kroz NTC radionicu koja je organizovana u saradnji sa bivšim studentom Vukom Rajovićem, mast. inž. tehnol. pod nazivom „Energetski bilans – od dijete do industrije“.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates