Održan sastanak u okviru projekta PolyBioSkin

Tim sa Katedre za inženjerstvo materijala, pod vođstvom prof. dr Branke Pilić, bio je domaćin trodnevnog radnog sastanka partnera na projektu BBI JU PolyBioSkin (http://polybioskin.eu/), koji je održan na Tehnološkom fakultetu Novi Sad u periodu 01 – 03.07.2019. godine, a gde su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja.
PolyBioSkin je projekat koji je finansiran od strane javno-privatnog partnerstva BioBased Industries Joint Undertaking (BBI JU) u okviru poziva Horizon 2020. Projekat PolyBioSkin okuplja 12 partnerskih institucija iz 7 zemalja. PolyBioSkin ima za cilj da razvije proizvode visokih kvaliteta definisanih površinskih svojstava, koristeći poslednja dostignuća nanotehnologije i najsavremenije tehnike prerade polimera, kao što je elektrospinig. Upotreba novih biopolimernih materijala koji će se razviti u okviru ovog projekta doprineće: poboljšanju kvaliteta života građana Evrope, smanjiti štetni uticaj na životnu sredinu i pružiti ekološki prihvatljiva rešenja na kraju životnog ciklusa proizvoda koji dolaze u dodir sa kožom.
Redovnom sastanku koji je održan na Tehnološkom fakultetu Novi Sad u okviru projekta PolyBioSkin prisustvovali su predstavnici partnera sa renomiranih institucija iz 7 zemalja Evropske unije koji su predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja u okviru projekta. Tokom tri dana sastanka partneri na projektu su predstavili rezultate postignute tokom dve godine realizacije projekta, na razvoju tri grupe proizvoda: pelena, kozmetičkih maski za lice i zavoja za rane. Predviđeno je da na kraju projekta budu predstavljeni prototipi navedenih proizvoda napravljeni od materijala na osnovu obnovljivih sirovina u procentu preko 90%, što i čini izvrsnost projekta PolyBioSkin.
Tokom tri dana boravka u Novom sadu učesnici imali različite aktivnosti. Prvog dana sastanka je Dr. Péter Mogyorósi, vlasnik kompanije LCInnoConsult iz Segedina i savetnik Svetske banke za obnovu i razvoj za jugo-istočnu Evropu, održao radionicu „Eksploatacija naučnih rezultata na EU projektima“, drugi dan je bio rezervisan za tehnički sastanak i predstavljanje rezultata partnera, dok je poslednjeg dana održan sastanak sa članovima Savetodavnog odbora, koji čine predstavnici vodećih kompanija iz oblasti projekta. Treći dan sastanka bio je i najvažniji za partnere na projektu jer su se sastali sa predstavnicima Savetodavnog odbora u sastavu dr Bruno Ehrnsperger, naučnik u departmanu za istraživanje i razvoj kompanije Procter&Gamble zadužen za higijenske proizvode, Eamonn Tighe, menadžer razvoja poslovanja kompanije Nature Works LLC i Paolo Goi, tehnički direktor kompanije Davines koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih proizvoda. Sastanku je online prisustvovala dr Sheila MacNeil, profesor emeritus iz oblasti inženjerstva tkiva na Univerzitetu Šefild (UK) i tvorca proizvoda Myskin™ - prve veštačke kože koja je klinički odobrena za upotrebu kod gubitaka kože usled opekotina ili hroničnih ulcera. Od njih su iz prve ruke čuli iskustva iz poslovnog sveta i dobili veoma konstruktivne savete koji će pomoći postizanje krajnjih ciljeva projekta.
Održani sastanak je pre svega bio važan za Tehnološki fakultet Novi Sad, koji je jedna od malobrojnih institucija u Srbiji koja je partner na projektu finansiranom od strane BBI JU, čime se podiže renome institucije. Na sastanku se, sem predstavljanja rezultata, puno diskutovalo o daljem korišćenju istih u komercijalne svrhe, što je jedna dodatna vrednost projektu i ljudima iz naučnog sveta često oblast puna nepoznanica. Susret i razmena iskustava sa predstavnicima kompanija koje su lideri u oblasti higijenskih i kozmetičkih proizvoda rešio je mnoge nedoumice i pretvorio se u pravi konstruktivni sastanak sa kog su svi učesnici poneli „take-home message“.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates