Škola materijala u kulturnom nasleđu

Regionalni intenzivni letnji kurs „MATERIJALI U KULTURNOM NASLEĐU 2019” je ove godine realizovan od 24. do 26. juna za 15 konzervatora, restauratora, istraživača i studenata u multidisciplinarnom polju očuvanja kulturne baštine.
Program kursa je kombinovao predavanja o naučnim i konzervatorskim pristupima materijalima u kulturnom nasleđu i jedinstvenu priliku za mlade profesionalce da rade na najsavremenijoj opremi mobilne Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu Tehnološkog fakulteta Novi Sad. Praktičan rad je obuhvatao obuku i pripremu na Tehnološkom fakultetu i rad na terenu na Tvrđavi u Baču, u Manastiru Bođani i na slikama i ikonama iz kolekcije Galerije Matice srpske.
Učesnici su ovom prilikom stekli nova saznanja iz primene savremenih naučnih metoda i tehničkih rešenja u konzervaciji i zaštiti graditeljskog nasleđa i umetničkih dela. Kurs je učesnicima pružio priliku i da se direktno upoznaju sa projektom konzervacije Tvrđave Bač koji je prošle godine, u Evropskoj godini kulturnog nasleđa, dobio Nagradu EU za kulturnu baštinu / Nagradu Evropa Nostra.
Projekat su zajednički organizovali Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i Galerija Matice srpske. Projekat je podržan od strane kompanije Baumit Srbija doo i vodeće evropske organizacije u oblasti zaštite i promocije kulturnog nasleđa Evropa Nostra.
Kurs je nastavak projekta „Škola materijala u kulturnom nasleđu“ koji je uspešno realizovan tokom prethodne dve godine i koji je nagrađen Godišnjom nagradom Društva konzervatora Srbije za 2017. godinu.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates