Uspesi na takmičenju Ecotrophelia Srbija 2019

Studenti Tehnološkog fakulteta Novi Sad ostvarili su značajne rezultate na sedmom nacionalnom studentskom takmičenju u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2019, koje je održano 07.06.2019. godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.
Na takmičenju Ecotrophelia Srbija 2019 učestvovalo je devet timova studenata sa tri Univerziteta u Srbiji, a inovativne prehrambene proizvode sa ekološkom komponentom predstavila su tri tima sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu. TeamHealth, koji su činili Zorana Mutavski, Dragana Srbinovski i Filip Liptak, pod mentorstvom prof. dr Senke Vidović, prodekanice za nauku, prezentovao je proizvod „Snack“ koji predstavlja zdravu užinu u formi kaše za decu. Tim SuperCriticalGroup, koji su činili Momčilo Kirulj, Nastasja Cvetković, Simona Višnjić, Nataša Novaković, Dragana Malinović, Milica Popović i Adrijana Stjepanović, pod mentorstvom prof. dr Vladimira Tomovića, dr Branimira Pavlića i dr Branislava Šojića, prezentovao je proizvod „SauSageX“ koji predstavlja fermentisanu suvu kobasicu sa dodatkom superkritičnog ekstrakta sporednog proizvoda žalfije i sa redukovanim sadržajem nitrita. Tim Youth Xtractteam, koji su činili Siniša Simić, Vladislava Rakić, Maja Radić i Dragana Kočić pod mentorstvom dr Jelene Vladić, prezentovao je proizvod “E.COmplete“ koji predstavlja osvežavajuće bezalkoholno piće na bazi biljnih ekstrakata i voćnog soka bez zaslađivača.
Timovi sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad, TeamHealth i SuperCriticalGroup osvojili su treće mesto na takmičenju Ecotrophelia Srbija 2019 na kojem se našao i tim Easy for Busy sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa proizvodom „Easy for Busy“ koji predstavlja instant ovsena kaša sa dodatkom probiotske kulture i aromatičnog bilja. Drugo mesto osvojio je tim SoPro-Makers sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „SoPro-Shake“ koji predstavlja praškasti proizvod namenjen za pripremu proteinskog napitka na bazi sojinog mleka sa dodatkom probiotskih bakterija. Prvo mesto osvojio je tim CandyMoo sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „MoCaMela“ koji predstavlja slatki sveži sir parenog testa sa dodatkom meda i melase specifičnog izgleda i ukusa. Pored pobedničkih timova nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su sledeći timovi tim Želastičari sa proizvodom “Melinero”, i tim ArtoMeat sa proizvodom “Pumpkin rollers“ koje većim delom čine studenti sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu; tim SoYummy sa proizvodom “SoYummy“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.
Takmičenje Ecotrophelia Srbija 2019 održano je u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, a pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe koje će biti održano 06. i 07. oktobra 2019. godine u okviru jednog od najvećih internacionalnih sajmova hrane, ANUGA u Kelnu.
„Pobednici nacionalnog takmičenja imaju izvanrednu priliku da predstave svoj proizvod, tim, državu i poslovne ideje na jednom od vodećih svetskih sajmova hrane, i saznaju da li i koliko njihove ideje, sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Dodaje da „Sa druge strane svi studenti su ohrabreni da razmisle o sopstvenom biznisu, da pokrenu start up-ove i da iskoriste povoljno okruženje koje im država nudi u infrastrukturnom (ntp beograd) i projektnom smislu (programi Fonda za inovacionu delatnost).
Takmičenje je organizovano uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, i Naučno-tehnološkog parka Beograd, i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomoglo da plasiraju svoje inovativne proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates