Obeležena dva značajna jubileja za industriju ulja

Povodom obeležavanja dva značajna jubileja – 60 godina Savetovanja industrije ulja Srbije i 40 godina rada d.o.o. Industrijsko bilje Novi Sad, u Privrednoj komori Vojvodine 15.05.2019. godine je upriličena svečanost u organizaciji Poslovne zajednice „Industrijsko bilje“.
Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem je naučni skup nacionalnog značaja, koji organizuju Tehnološki fakultet Novi Sad, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i Poslovna zajednica „Industrijsko bilje” Novi Sad. Ispred Fakulteta za organizaciju su zaduženi prof. dr Biljana Pajin i doc. dr Ranko Romanić. Ovakav, u oblasti proizvodnje i prerade uljarica jedinstven skup u svetu, omogućava pre svega edukaciju kadrova, odabir novih i unapređenje postojećih tehnologija, izgradnju novih pogona, proširenje asortimana i poboljšanje nutritivne vrednosti proizvoda, kontrolu kvaliteta, usaglašavanje zakonskih propisa i dr.
Poslovna zajednica „Industrijsko bilje“ Novi Sad uručila je Tehnološkom fakultetu Novi Sad Povelju za 60 godina Savetovanja industrije ulja i njen celokupan razvoj u Republici Srbiji, koju je primila prof. dr Biljana Pajin, dekan Fakulteta.
Na svečanosti je predstavljena monografija „60 godina Savetovanja industrije ulja Srbije“, u kojoj piše da je poslovna zajednica „Industrijsko bilje“ jedino poslovno udruženje u Srbiji za proizvodnju i preradu industrijskih kultura masovne proizvodnje kao što su suncokret, soja, uljana repica, šećerna repa, duvan. Imajući u vidu značaj ovakvog jubileja na svečanosti su se obratili pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i predsednik PKV Boško Vučurević.
Kako piše u monografiji, do privatizacije fabrika je okupljala proizvođače cigareta, hmelja i piva, zatim proizvođače konoplje i sirka i drugo. Jedinstvena je po tome što traje 40 godina kao neprofitna organizacija, a sa promenama društveno-političkog sistema opstajala je u formi prilagođenoj novonastalim promenama. Raspadom SFRJ raspala su se slična savezna udruženja, a njihove poslove preuzima Poslovna zajednica „Industrijsko bilje“ Novi Sad. Kada su prestali sa radom „Ju ulje“, zatim „Uljanice Beograd“, „Jugošećer Beograd“ i druge, i njihove poslove je preuzela i danas ih uspešno obavlja Poslovna zajednica „Industrijsko bilje“.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates