Održana tribina „Istine i zablude o konzervisanju hrane“

U prepunom amfiteatru Tehnološkog fakulteta Novi Sad 17.04.2019. godine održana je tribina „Istine i zablude o konzervisanju hrane“ u okviru obeležavanja 60 godina postojanja Tehnološkog fakulteta Novi Sad gde je mesec april bio posvećen Katedri za inženjerstvo konzervisane hrane sa temom meseca „Hrana u fokusu“!
Tribina je organizovana sa ciljem da se potrošačima, odnosno široj javnosti približi termin konzervisanja hrane i neophodnost procesa koji se koriste za produženje održivosti hrane, odnosno da se kroz razgovor reše neke dileme i razbiju predrasude javnosti na ovu temu.
Moderator tribine bila je doc. dr Marija Jokanović. Prof. dr Vera Lazić, prof. dr Aleksandra Tepić Horecki, prof. dr Mirela Iličić održale su kratka uvodna predavanja, a nakon toga prisutnima su se obratili i prof. dr Gordana Dimić, prof. dr Vladimir Tomović i doc. dr Ranko Romanić. Od profesora sa Katedre za inženjerstvo konzervisane hrane, prisutni su imali priliku da čuju mnogo interesantnih informacija o temama kao što su:
Konzervisanje: Korist ili Šteta? Nekad i sad;
Dodaci vs. Aditivi (E brojevi) vs. Konzervansi;
Šta znači Quantum satis?;
Konzerva vs. Limenka;
Plastična ambalaža: štetna ili ne?;
Biorazgradivost vs. ambalaža;
Kako najukusnije začiniti šunku, sir…?;
„Buđave“ kobasice, sirevi, pekmezi… – zdravstveno bezbedno ili ne?;
Zašto dodajemo bakterije u hranu?;
Probiotici vs. Prebiotici;
Budućnost bioaktivnih komponenata u hrani.

Nakon tribine, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa različitim proizvodima, ali i da uživaju u degustaciji.

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates