Poseta studenata Tehnološkog fakulteta Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ u Zagrebu

 

Studenti Tehnološkog fakulteta Novi Sad su 23. i 24. februara 2019. godini boravili u organizovanoj poseti Zagrebu, zahvaljujući realizaciji projekta koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Program boravka je obuhvatio obilazak nekoliko značajnih sajamskih manifestacija na Zagrebačkom velesajmu u cilju stručnog usavršavanja studenata, kao i posetu Srpskom privrednom društvu „Privrednik“.
Tim povodom, prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski Sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i studenti Tehnološkog fakulteta Novi Sad zajedno sa studentima drugih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu posetili su 24. februara 2019. godine Srpsko privredno društvo „Privrednik“. U sastavu studentske delegacije bili su Dragana Malinović, predsednica Studentskog parlamenta Tehnološkog fakulteta, Milan Radovanović, student prodekan Tehnološkog fakultetu, u sastavu delegacije studenata su takođe bili Ana Todorović, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu i Igor Knežević, student prorektor Univerziteta. U ime institucija domaćina, skupu su prisustvovali Nikola Lunić, predsednik Društva i Saša Milošević, potpredsednik Srpskog narodnog vijeća i predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i više pitomaca „Privrednika“.
U okviru ove posete, studenti Univerziteta u Novom Sadu su uručili osam računara Srpskom privrednom društvu „Privrednik“, kao i četiri računara Srpskom narodnom vijeću, kao vid podrške njihovim dobrotvornim aktivnostima koje su usmerene na pomaganje talentovanim učenicima slabijih materijalnih mogućnosti.
Pozdravljajući prisutne, prorektorka Sanja Podunavac-Kuzmanović je posebno istakla značaj podrške i brige „Privrednika“ o darovitim mladim ljudima kroz obezbeđivanje sredstava za školovanje, čime mladim osobama daju priliku da budu aktivni članovi srpske zajednice, uz konstataciju da jedino obrazovani mladi ljudi mogu biti nosioci i čuvari našeg identiteta i kulture.
„Vaš rad, trud i potrebu za pomaganjem mladim ljudima u njihovom obrazovanju prepoznao je naš Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, kao i Univerzitet u Novom Sadu i zbog toga mi i jesmo ovde da svojim skromnim doprinosom podržimo vašu brigu o mladim talentovanim ljudima“, rekla je prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović. „Jer da bismo sačuvali naš identitet i kulturu, mi moramo da brinemo jedni o drugima bez obzira na to u kom se delu sveta nalazili“, zaključila je prorektorka na kraju svog obraćanja.
Srpsko privredno društvo „Privrednik“ pripada grupi najvećih živih zadužbina novije srpske istorije. Društvo je osnovano 23. septembra 1897. godine u Zagrebu kao jedna od najznačajnijih privredno-prosvetnih institucija srpskog naroda, na inicijativu humaniste i dobrotvora, veletrgovca i rodoljuba Vladimira Matijevića iz Gornjeg Budačkog na Kordunu. Među znamenitim ličnostima koje su pomagale rad „Privrednika“ nalaze se svetski poznati naučnici kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić i mnogi drugi. Naglašen humanitarni karakter „Privrednika“ ostvaruje se kroz njegovu osnovnu delatnost koja se ogleda u pomaganju talentovanim učenicima i mladim osobama slabijih materijalnih mogućnosti u vidu stipendiranja njihovog školovanja.
Prethodnog dana, studenti Tehnološkog fakulteta zajedno sa studentima ostalih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu su posetili Zagrebački velesajam, gde su obišli 28. Zagrebački sajam nautike, 11. Međunarodni sajam gastronomije i hotelsko-ugostitelјske opreme i Međunarodni sajam opreme za lov i ribolov. Imajući u vidu da je reč o sajmovima koji spadaju u red najvećih i najbolje organizovanih manifestacija takve prirode u ovom delu Evrope, poseta je organizovana sa ciljem da studentima omogući dodatnu edukaciju u oblastima njihovog stručnog interesovanja, kao i da se upoznaju sa novitetima i inovacijama u oblasti nautike, lova i ribolova, gastronomije i hotelsko-ugostitelјske opreme.

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates