Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta ,,Energija je svuda oko nas’’

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas" koja je održana 23. januara 2019. godine, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine, uručene su nagrade najuspešnijoj osnovnoj i srednjoj školi u Vojvodini.
Na svečanoj manifestaciji, koja je počela himnom „Energija je svuda oko nas” u izvođenju hora OŠ „Jovan Cvijić” iz Zrenjanina, dodeljene su nagrade najboljim školama koje su aktivno učestvovale u ovom projektu – OŠ „Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina i OŠ „Mihajlo Pupin” iz Kule. Ostale nagrade dodeljene su đacima s najboljim literarnim radovima, likovnim radovima, multimedijalnim prezentacijama i maketama na temu obnovljivih izvora energije.
„Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po deveti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2018. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, Tehnološkog fakulteta Novi Sad i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i građevinske firme "Simprolit".
Prisutne je u ime domaćina pozdravio Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se nakon pozdravne reči domaćina, obratili prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad, akademik Milan Dević, ispred građevinske kompanije „Simprolit“ i prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta.
„Svet se danas suočava s dva energetska problema – jedan problem je nedostatak energije, a drugi problem je zagađenje okoline i klimatske promene. Zato je važno uticati na najmlađe potrošače energije, na našu decu, jer oni mogu da pomognu u budućnosti, stvarajući nove obrasce društveno odgovornog ponašanja kada je ovaj problem u pitanju“ – izjavio je Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije: „Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. Manifestacija, u koju su uključeni učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.“
Prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad naglasila je da su ovakve manifestacije od velikog značaja ne samo za mlade već i za širu javnost. „Prepoznali smo značaj ove manifestacije i veoma nam je drago da je ova godina otpočeli ovakvom manifestacijom godinu u kojoj Tehnološki fakultet Novi Sad slavi 60 godina postojanja. Energija znanja je ta koja pokreće Tehnološki fakultet Novi Sad, a sigurna sam da je to i pokretačka snaga koja je pokrenula sve koji su danas prisutni ovde, da daju svoj doprinos podizanju svesti o važnosti očuvanja energija. Energija znanja i svi rezultati koji proizilaze iz nje poističu treba da budu nagrađeni. Zato smo i odlučili da se uključimo u ovu manifestaciju i kroz nagrađivanje osnovaca i srednjoškolaca, kao i njihovih mentora, dalje damo da nastave da ulažu u svoje znanje i sposobnosti i razvijaju osećaj društvene odgovornosti.“
Nagrade koje su obezbedili Tehnološki fakultet Novi Sad i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, dodeljene su najboljim učenicima i mentorima u svim kategorijama. Na kraju, dodeljene su i zahvalnice Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike kao nosioca projekta „Energija je svuda oko nas", Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Tehnološkom fakultetu Novi Sad, Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i građevinskoj firmi "Simprolit".

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates