MSc Aleksandra Miletić među najboljima na BASF Start-up Science konkursu

Projekat MSc Aleksandre Miletić, istraživača saradnika na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, 20.12.2018. godine u StartIT centru u Beogradu, proglašen je za treći najbolji projekat mladih naučnika i istraživača u finalu BASF Start-up Science konkursa. 

BASF Start-up Science konkurs organizovala je najveća nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Republici Srbiji. BASF Start-up Science je konkurs namenjen svim mladim naučnicima i inovatorima koji pronalaze rešenja za održivi život u budućnosti. Najveći doprinos BASF Start-up Science konkursa je podrška mladim ljudima koji imaju inovativne ideje, a nemaju mogućnosti da ih realizuju, kao i onima koji su na početku istraživanja i potrebna su im dodatna sredstva za realizaciju projekata. Osim toga, ovaj konkurs predstavlja odličan način da se pokaže da se istraživači i naučnici u Srbiji bave veoma aktuelnim temama. Prema rečima MSc Aleksandre Miletić, organizacija takmičenja je bila na veoma visokom nivou: „BASF se stvarno potrudio da istakne značaj mladih naučnika i njihovih inovativnih ideja u cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju i da ih opredeljenim sredstvima podrži u daljem radu.“ Ukupan novčani fond za bespovratno finansiranje naučno-istraživačkih projekata iznosio je 875.000 dinara.

Prijava za učešće na konkursu BASF Start-up Science podrazumevala je prijavu projekta čija tema spada u neku od tri oblasti koje je BASF definisao: #urban living, #smart cities i #smart energy i trajala je od 06.09 – 11.11.2018. godine, nakon čega je usledila evaluacija i selekcija projekta koja je trajala do polovine decembra. MSc Aleksandra Militić, istaživač saradnik na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, prijavila je projekat pod nazivom „Decreasing of the amount of food waste using active packaging“ koji je po okončanju procesa evaluacije i selekcije odabran kao jedan od 7 najboljih projekata koji su predstavljeni na javnoj odbrani koja je održana 20.12.2018 godine. „Treba imati dovoljno hrabrosti i znanja i prijaviti se na takmičenje ovakvog tipa, jer se način komunikacije rezultata potpuno razlikuje od uobičajenog izlaganja na naučnim konferencijama. Upravo zato savetujem svima da izađu iz svoje zone komfora i da se oprobaju u nečemu novom. Iskustvo je ogromno i neprocenjivo“ – istakla je Aleksandra Miletić.

Stručni žiri koji su činili: dr Markus Bold, direktor Chemovator-a, BASF-ovog start-up inkubatora iz centrale u Nemačkoj, prof. dr Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivana Ivančev-Tumbas, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, Gordan Žakula, ispred kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Simon Franko, izvršni direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, nakon javne odbrane i pitanja, proglasili su tri najbolja projekta, među kojima se našao i projekat MSc Aleksandre Miletić, istraživača saradnika na Tehnološkom fakultetu Novi Sad. „Dobila sam nagradu od 125.000 dinara i sva sredstva su namenjena promociji projekta i predstavljanja rezultata široj javnosti. Treće mesto na ovakvom takmičenju, gde projekti prolaze ozbiljnu evaluaciju i selekciju i gde cilj projekta nije istraživanje već primena rezultata istraživanja, potvrda je da ono čime se bavim prati trendove u nauci i veoma sam zadovoljna plasmanom“ - izjavila je ovim povodom MSc Aleksandra Miletić, koja je na ovaj način u najboljem svetlu predstavila i Tehnološki fakultet Novi Sad.

Prvo mesto zauzeli su Iva Barbulović, Aleksandra Mitrić i Nemanja Stojanović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i njihov projekat biće stipendiran sa pola miliona dinara, dok je drugo mesto i 250.000 dinara na konkursu osvojilo rešenje za zaštitu bilja, koje je osmislila Lea Vlajnić sa Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates