Evropski Grand prix za tvrđavu Bač

Bajka koja je postala stvarnost

Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe - Evropa Nostra, svečano su dodeljene prošle nedelje u Berlinu, a među nagrađenim projektima je i projekat konzervacije Tvrđave Bač, kojim je rukovodio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin u partnerstvu sa Opštinom Bač, Tehnološkim fakultetom Novi Sad (Laboratorija za istraživanje materijala u kulturnom nasleđu) i Muzejem Vojvodine. Pored ove nagrade, na svečanosti je projektu konzervacije Tvrđave Bač dodeljen i Evropski Grand prix - priznanje najvišeg ranga u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i to u godini koja je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te dobijene nagrade nose dodatnu simboliku i značaj.

U Berlinskom kongresnom centru pred oko 1.000 zvanica i uz prisustvo predsednika Republike Nemačke, gospodina Franka Valtera Štajnmajera, 22. juna su svečano uručene nagrade Evropa nostra, koje dodeljuje vodeća mreže koja se bavi zaštitom nasleđa. Domaćini ove svečanosti bili su maestro Plasido Domingo, predsednik Evropa nostre i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. Dodeli nagrada u Berlinu prisustvovali su i dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Radomir Malbaša i rukovodilac Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu, prof. dr Jonjaua Ranogajec.

Ako želimo ponovo da otkrijemo vrednosti za koje se Evropa i zajednica Evropljana zalažu, evropsko kulturno nasleđe je ključna referentna tačka, izvor inspiracije i snage za budućnost. U Evropi, krize su više puta pružale podsticaj za obnovu” – izjavio je na otvaranju ceremonije dodele predsednik Republike Nemačke, Frank Valter Štajnmajer.

Na svečanosti je najpre uručeno 29 nagrada laureatima za impresivna dostignuća u kategorijama očuvanja nasleđa, istraživanja nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u ovoj oblasti.

Između 29 laureata iz Italije, Francuske, Španije, Portugala, Finske, Danske, Slovenije, Hrvatske, Francuske, Nemačke - proglašeno je i sedam Evropskih Grand prix nagrada. U svečanoj i napetoj atmosferi otvaranja koverti i proglašenja najboljih od najboljih, poslednja koverta predstavljala je krunu uspeha projekta Tvrđave Bač koji je dobio i ovo priznanje - po rangu i prestižnosti „Oskar“ u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa .

Nagradu je uručio Tibor Navračić rukovodiocu projekta, dr Slavici Vujović, koja je u kratkom govoru naglasila da je reč o timskom radu i da je posao konzervacije Tvrđave Bač urađen u saradnji sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, kao i Muzejom Vojvodine. Tehnološki fakultet i Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu dali su veliki doprinos u oblasti ispitivanja materijala što je bila osnova za preuzete aktivnosti u konzervaciji, kao i u edukaciji i razmeni znanja između naučnika i konzervatora na terenu.

Evropski Grand prix, dodeljen projektu konzervacije i restauracije Tvrđave Bač, najbolji je pokazatelj značaja timskog rada i interdisciplinarne saradnje različitih institucija ujedinjenih oko jednog cilja – te ovakvi rezutati predstavljaju ponos učesnika u projektu, kao i cele zemlje.

Čestitamo svim dobitnicima nagrade i želimo puno uspeha u daljem zajedničkom stvaranju novih vrednosti u oblasti kulturnog nasleđa!

Prof. dr Jonjaua Ranogajec, Rukovodilac Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu, vidi nagradu Evropa Nostre kao priznanje višegodišnjim naporima da stabilnom intersektorskom saradnjom naučnici sa fakulteta i kolege iz institucija zajedno istraju u zaštiti našeg materijalnog nasleđa. „Pristup koji smo razvili sada sa sigurnošću možemo da kažemo da predstavlja primer dobre prakse. Danas imamo savremenu i moderno opremljenu naučnu laboratoriju, sjajan multidisciplinarni tim i odlične rezultate. Velika je čast za sve nas da je to prepoznato na evropskom nivou prestižnim priznanjem. Posle niza zajedničkih projekata ovo je nova motivacija da budemo još bolji u budućnosti.

Tehnološki fakultet je pre skoro 15 godina prepoznao potrebu konzervatorske prakse za moderno opremljenom laboratorijom i stručnim naučnim saradnicima. LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE MATERIJALA U KULTURNOM NASLEĐU vrši ispitivanja istorijskih i modernih građevinskih materijala, razvija nove funkcionalne materijale za čišćenje i zaštitu objekata kulturnog nasleđa i razvija metode za ispitivanje materijala. Danas Fakultet na master studijama nudi i predmet Materijali u kulturnom nasleđu.

Ovakav pristup saradnje konzervacije i nauke koji smo razvili potvrđen je i renomiranom Evropskom nagradom u kulturnom nasleđu koju dodeljuje Evropa Nostra. Moje je posebno zadovoljstvo što je upravo Tehnološki fakultet prva visokoobrazovna institucija u našoj zemlji koja može da se pohvali ovakvim priznanjem. Nastavićemo da sarađujemo sa institucijama zaštite kulturnog nasleđa i pružamo im obrazovnu i istraživačku podršku“ rekao je dekan Tehnološkog fakulteta, prof. dr Radomir Malbaša.

Među 29 nagrađenih su ove godine čak tri projekta iz Srbije: istraživanje i katalogizacija likovne zbirke dvorskog kompleksa na Dedinju čiji su autori Jelena Todorović i Biljana Crvenković (Jelena je u ime ovog dvojca na svečanosti primila priznanje), obnova Konaka knjaza Miloša u Bukovičkoj Banji u Aranđelovcu – priznanje je uručeno direktoru Specijalne bolnice Bukovička banja Slobodanu Prodanoviću, i restauracija i konzervacija Tvrđave Bač. Ova nagrada je uručena arhitekti konzervatoru dr Slavici Vujović koja je bila rukovodilac projekta.

Pored Srbije, dobitnici preostalih šest Grand prix priznaja su i sledeći projekti: u kategoriji konzervacije (u kojoj je i Bač) nagrađeni su Sanatorijum doktora Barnera, u Braunlageu u Nemačkoj i Vizantijska crkva Svete nedelje u Naksosu u Grčkoj. U kategoriji istraživanja nagradu je dobio projekat EPIKO – Evropski protokol o preventivnoj zaštiti, koordinisan u Versaju u Francuskoj. Gospođa Tone Sinding Seinsvik iz Norveške nagrađena je za 50 godina rada na restauraciji industrijskog kompleksa rudnika kobalta, a u istoj kategoriji posvećenosti Grand prix je otišao u Španiju vlasnicima bunara Argual i Tazakorte na Kanarskim ostrvima. Za edukaciju nagrađen je projekat „Kulturni skok” iz Finske.

Nagradu publike koja je širom Evrope glasala preko interneta (oko 6.500 glasača) dobio je projekat rehabilitacije Botaničke bašte nacionalne palate Keluš, na Sintri u Portugalu.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates