Svečano otvorena Laboratorija za polimere

Laboratorija za polimere koja je nastala u okviru Departmana za proizvodno mašinstvo kao rezultat zajedničkog projekta Fakulteta tehničkih nauka, Tehnološkog fakulteta Novi Sad i kompanije Neofyton sa partnerima Engel-om iz Austrije i Piovan-om iz Italije, svečano je otvorena na Fakultetu tehničkih nauka u petak.

Novoizgrađena Laboratorija za polimere omogućiće praktičnu primenu znanja i obuku studenata Proizvodnog mašinstva u oblasti prerade polimera, kao i studenata Tehnološkog fakulteta. Laboratorija je opremljena automatizovanom proizvodnom linijom za injekciono oblikovanje plastike i predstavlja izvanrednu osnovu za naučnoistraživački rad u oblasti polimerstva. Takođe će imati i ulogu trening-centra, koji će omogućiti aktivniji prenos znanja stručnjacima u privredi putem posebnih seminara i treninga što ovu Laboratoriju za polimere čini jedinstvenom na teritoriji Republike Srbije i regiona.

Na svečanom otvaranju obratili su se pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, direktor kompanije Neofyton gospodin Zoran Tadić, zamenica trgovinske savetnice pri amabasadi Austrije, Marlen Burgstaler, prof. dr Branka Pilić sa Tehnološkog fakulteta i prodekan za nastavu FTN-a prof. dr Dragiša Vilotić.

Prema mišljenju pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, jedno od temeljnih opredeljenja Pokrajinske vlade jeste udruživanje oko projekata koji stvaraju nove vrednosti.
- Kada direktno subvencionišemo neku aktivnost, to je lepa vest, ali kada neko iz privrede, u ovom slučaju eminentna kompanija „Neofyton”, uloži sredstva u nauku, odnosno u nastavu, to je izvanredna vest - kaže on. - Studenti koji će se obrazovati u ovoj laboratoriji biće nešto najvrednije u Srbiji. predstavljaće kreativnu industriju koja će konkurisati ne samo na našem tržištu, nego i na evropskom.
Prof. dr Branka Pilić sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad istakla je na otvaranju značaj integracije znanja. „ Ova saradnja je pionirski poduhvat koji i privreda može da prepozna - objašnjava Pilićeva. - Laboratorija za polimere pruža šansu malim i srednjim preduzećima, koja po prirodi stvari nemaju uslova za sopstvene razvojne centre, da nam se obrate kako bismo im uveli neke inovacije. Takvi projekti radili bi se u okviru doktorskih studija.“
Nakon svečanosti, svi gosti su posetili Laboratoriju za polimere u kojoj su mašinu za injekciono presovanje zajedno svečano pokrenuli pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. Milošević, dekan FTN-a prof. Doroslovački i direktor kompanije Neofyton gospodin Tadić.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates