NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA KULTURNO NASLEĐE / NAGRADA EUROPE NOSTRE 2018. ZA KONZERVACIJU TVRĐAVE BAČ

„Ujedinjeni do nove vrednosti“

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i partneri na projektu, među kojima je i Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu Tehnološkog fakulteta Novi Sad, dobili su za projekat konzervacije Tvrđave Bač nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagradu Evrope Nostre 2018. Nagrada je dobijena u Evopskoj godini kulturnog nasleđa 2018. u velikoj konkurenciji.

Nagradu dodeljuje Evropska komisija i Evropa Nostra, vodeća evropska mreža koja se bavi kulturnim nasleđem, a projekat konzervacije tvrđave Bač našao se među nagrađenih 29 laureata iz 17 zemalja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa. Žiri je ocenio da „Ovaj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, baziran na interdisciplinarnosti i saradnji. Da bi se ovo postiglo, partneri na projektu su iskoristili programe finansiranja Evropske Unije za istraživanja, obavili potrebna ispitivanja i primenili odgovarajuće strategije upravljanja, uz kontinuirane napore da se pažljivom konzervacijom očuvaju materijalni ostatci tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za ceo region".

Na ovaj način, pored Pokrajinskog zavoda, kao inicijatora i nosioca Projekta (autor dr Slavica Vujović) priznanje je dato i Opštini Bač, osnivaču Fonda „Vekovi Bača“ (danas Muzejska jedinica „Vekovi Bača“ u sastavu NB „Vuk Karadžić“), Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, za istraživanja materijala i edukaciju (Laboratorija za istraživanje materijala u kulturnom nasleđu), i Muzeju Vojvodine koji je uradio postavku arheološkog materijala.

Dobitnici nagrada će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada Evropskog kulturnog nasleđa, 22. juna u Berlinu. Nagradu će dodeliti evropski komesar Tibor Navračić i maestro Plasido Domingo. Tokom ceremonije u Berlinu, među ovogodišnjim pobedničkim projektima biće proglašene i sedam Grand prix nagrada, kao i Nagrada publike, za koju će građani širom Evrope glasati u narednom periodu.

Tehnološki fakultet je izuzetno ponosan na učestvovanje Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu Tehnološkog fakulteta u ovom projektu, koji na pravi način pokazuje značaj timskog rada i interdisciplinarne saradnje različitih institucija ujedinjenih oko jednog cilja – očuvanja kulturnog nasleđa. Imajući u vidu veliki broj partnera i institucija koje su učestvovale u projektu, osmišljen je moto Nagrade „Ujedinjeni do nove vrednosti“.

.

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates