Ecotrophelia Serbia 2018

ecotrophilia heder

STUDENTI SE TAKMIČE ZA NAJINOVATIVNIJI PREHRAMBENI PROIZVOD

BEOGRAD – 10. jula u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu održano je šesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Serbia 2018. Učestvovala su četiri tima studenata sa srpskih univerziteta, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju EcoTrophelia Europe koje će biti održano 21. i 22. oktobra 2018. godine u okviru velikog internacionalnog sajma hrane, SIAL u Parizu. 

Nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su timovi sa tri Univerziteta: tim Ekofamilija sa proizvodom “Acornico” i tim Beeronja sa proizvodom “BeerON”, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu; tim Mastef, sa proizvodom “Mastef”, Tehnološki fakultet u Leskovcu, Univerzitet u Nišu; tim Sweet rainbow, sa proizvodom “Sweet rainbow”, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu. 

Prvo mesto osvojio je tim Ekofamilija sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Acornico“ koji predstavlja instant toplu čokoladu sa žirom.

Drugo mesto pripalo je timu Sweet rainbow sa Univerziteta u Novom Sadu, Tehnološki fakultet Novi Sad, za proizvod “Sweet rainbow” koji čini bela čokolada sa borovnicom, kupinom i zelenim čajem.

Treće mesto dobio je tim Beeronja sa Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, za proizvod “BeerON” koji ima svoju slanu i slatku varijantu.

Četvrto mesto osvojila je najmlađa ekipa iz Leskovca, Mastef, sa Tehnološki fakultet u Leskovcu sa proizvodom ”Mastef” koji čini sir od kozje surutke i kozjeg mleka sa dodatkom majčine dušice i rtanjskog čaja.

„Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na nekom od vodećih evropskih sajmova, i saznaju kako njihove sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik žirija nacionalnog takmičenja.

Takmičenje je organizovano uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu i Naučno-tehnološkog parka Beograd, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomoglo da plasiraju svoje inovativne proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu.

USAID Projekat za konkurentnu privredu je aktivnost vredna 12 miliona dolara koja je namenjena jačanju konkurentnosti srpske prehrambeno-prerađivačke industrije, pogotovo lanaca vrednosti voća i povrća, s ciljem povećanja prodaje i izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Za više informacija o takmičenju Ekotrofelija Srbija molimo kontaktirajte Anu Kalušević na 063 33 80 95 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..


DRUGO MESTO ZA TIM “SWEET RAINBOW” SA TEHNOLOŠKOG FAKULTETA, NOVI SAD

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04

Tim studenata Tehnološkog fakulteta činili su Milica Popović, Božidar Radulović i Tijana Gajić. Кoordinator studentskog tima bila je dr Ivana Lončarević, a u rad sa studentima, pripremu tima i kreiranje proizvoda i ambalaže bili su uključeni i Prof.dr Biljana Pajin, Prof.dr Vesna Tumbas Šaponjac i Prof.dr Aleksandar Fišteš. Milica, Bojan i Tijana bili su uključeni u istraživanja na projektu „Development of innovative chocolate products fortified with bioactive compounds“ koji se realizuje u saradnji sa firmom Eugen Chocolate, a u okviru Programa saradnje nauke i privrede, koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Republika Srbija.

 

ecotrophilia footer